Yinjooga palautumisen tukena

05.09.2022

Palauttavaa syksyä. Ensi viikolla aloitamme syyskurssin - yinjooga palautumisen tukena. Tunnetyöskentely on lempilapseni ja nyt pääsemme oivallisesti tutustumaan ja ystävystymään tunteidemme kanssa yinjoogaharjoituksen avulla. Tunteet syntyvät ja tuntuvat kehossamme, eli harjoitus joka ohjaa mieltämme havainnoimaan kehon tuntemuksia, on mitä toimivin työkalu tunteiden tutkimiseen. Omien tunteiden tunnistaminen ja niiden kanssa toimiminen meitä (ja muita) palvelevalla tavalla on varsin olennaista hyvinvointimme kannalta. 

Yinjoogassa pysähdymme kehon tuntemusten äärelle. Osa kehon tuntemuksista on fyysisiä kireyksiä, joita päästään hoitamaan lempeillä venytyksillä. Osa kehon tuntemuksista on mielen kireyksiä. Tunteet, ovat pakkautuneet kireyksinä kehoon. Näitä kireyksiä päästään hoitamaan rentoutumalla. Harjoituksessa suhtaudumme uteliaasti ja lämpimällä ystävällisyydellä kehon tuntemuksiin. Tällainen lähestyminen mahdollistaa, että epämiellyttäviinkin tuntemuksiin voi suhtautua rauhallisesti ja neutraalisti. "Jaahas, mikäs tämä tuntemus onkaan, miltä se tuntuu? Mitä tapahtuu, jos hieman siirrän kehoani, hengittelen tuntemukseen ja annan sille mahdollisuuden pehmentyä, rentoutua." 

Ihan parasta on myös se, mitä saamme mukaamme matolta. Kun hektisessä arjessa tulee ajatus, "en selviä tästä, nyt on liian paljon kaikkea", voin viedä huomioni kehon tuntemuksiin "ahaa, nyt niska ja hartiat ovat jäykkänä, puren hampaita yhteen, kasvolihakseni ovat kireät, hengitys on nopeaa ja pinnallista". Voin tulla tietoiseksi näistä kehon tuntemuksista. Tutkiskella niitä, "onpas nyt paljon kireyttä kehossa, mitäköhän tapahtuu, jos rauhoitan ja syvennän hengitystä, annan lihasten rentoutua". Kehon ja mielen yhteys on siitäkin aivan mahtava juttu, että kun keho rauhoittuu, niin mieli rauhoittuu mukana. 

Kun kohtaamme epämiellyttäviä tuntemuksia kehossamme ja annamme niille tilaa olla, ne useimmiten alkavat hellittää. Kärsimys syntyy usein siitä, että ajattelen, "en kestä näitä tuntemuksia, haluan näistä nyt äkkiä eroon". Jos uskallammekin antaa tuntemuksille luvan olla, tarkastella niitä, hengitellä niiden kanssa, niin usein saamme huomata, että ne alkavat hiljalleen pehmentyä ja vaikka eivät poistuisi kokonaan, niin suhtautumisemme niihin saattaa kuitenkin muuttua.

Nyt syksyn myötä siirrymme ohjatun yinjoogaharjoituksen kanssa sisätiloihin, ensi kesänä palaamme taas harjoituksen kanssa ulos. Rohkaisen sinua rakas lukijani lämpimästi kuitenkin lähtemään nauttimaan myös syksyisestä metsästä, väreistä ja raikkaasta ilmasta. Luonnossa liikkuminen ja oleminen tukee myös palautumistamme oivallisella tavalla. 

Lempeitä syystuulia toivotellen, Satu