Luonnosta apua hankalien tunteiden kanssa selviämiseen

01.02.2023

Luonnon huikeista hyvinvointivaikutuksista puhutaan nyt paljon. Moni on jo tietoinen, että luonnossa oleskelu alentaa verenpainetta, lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa. Tiesitkö muuten, että jo luontokuvien katselu edesauttaa hyvinvointia. Vaihda tietokoneen taustakuva luontoaiheiseksi, niin voit sillä jo tehdä itsellesi hyvinvointiteon. 

Luonnon hyvinvointivaikutuksia voit tehostaa luontoyhteyttä vahvistamalla. Läsnäolo- ja havainnointiharjoitukset tukevat luontoyhteyttä. Läsnäolo- ja havainnointiharjoitukset helpottavat hetkeen pysähtymistä ja hyvinvointivaikutusten tiedostamista. Luonto toki hoitaa meitä "salaakin", eli vaikka ei vaikutuksia pysähtyisikään tunnistamaan ja kokemaan, niin silti hyvinvointimme lisääntyy.

Miksi sitten hyvinvointivaikutusten ja oman kokemuksen tiedostaminen kannattaa? Kokemusten tunnistaminen, miten minä minkäkin asian koen, miltä minusta tuntuu ja mitä huomaan itsessäni tapahtuvan, lisää itsetuntemusta. Hyvä itsensä tunteminen tukee hyvinvointia, pystyt hakeutumaan asioiden äärelle, jotka palvelevat hyvinvointiasi. Pystyt tunnistamaan, mitä tarvitset? Oman kokemuksen havainnointi vahvistaa myös erilaisten tunteiden tunnistamista ja hyväksyntää. Tässä kohtaa hyväksynnällä tarkoitan juuri oman kokemuksen hyväksyntää. Oma kokemus on aina itselle todellinen, eikä sitä ole syytä vastustella. Vaikka on tukalastakin tunteesta kyse, niin vasta kun hyväksyy, että tämä tuntuu nyt pahalta, puristavalta, en haluaisi tätä, niin tunnistamisen ja hyväksynnän kautta tunne alkaa hiljalleen muuttumaan. Tunteet on siitä mahtava juttu, että ne tulevat ja menevät. Joku tunne saattaa tuntua olevan pidemmän aikaa, mutta pystytkö huomaamaan siinäkin intensiteetin vaihtelun?

Luonto toimii meille hvyänä terapeuttina myös pulmallisten tunteidemme kanssa. Luonnossa saat olla kaikkien tunteidesi kanssa, juuri niin kuin olet. Luonto ottaa sinut vastaan juuri sellaisena kuin olet. Kun saat havaita luontoa juuri sellaisena kuin se on, voit huomata, että myös sinä saat olla juuri sellainen kuin olet, kaikkine tuntemuksinesi. Ja nyt tiedät jo, mitä tapahtuu, kun tunteesi tulevat hyväksytyksi.

Kiitollisuus ja auttaminen tuovat tutkimustenkin mukaan meille mielihyvää ja vahvistavat hyvinvointiamme. Luonnon kanssa on hyvä toimia myös vastavuoroisesti. Luonto hoitaa sinua, mitä sinä voisit tehdä luonnon hyväksi? Tekemällä hyvää luonnolle, teet hyvää myös itsellesi.

Luontorakkain terveisin, Satu