Luonto hoivaa

16.12.2022

Pelkästään luonnossa oleilu laskee verenpainetta, lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa. Luonnon hyvinvointivaikutuksia voimme "nostaa uudelle tasolle" luontoyhteysharjoitteiden avulla. Luontolähtöisistä interventioista koetaan apua hankalien tunteiden ja haastavien elämäntilanteiden käsittelyyn sekä helpotusta ahdistukseen ja masennukseen. 

Joskus luonnon hyvinvointivaikutukset saattavat jäädä kiireen tai tylsistymisen tunteiden alle. Tylsyyden tunne saattaa tarkoittaa meille sitä, että aika menee hukkaan. Meillä saattaa olla krooninen ajatus, että koko ajan pitäisi olla jo tekemässä seuraavaa asiaa. Luonnossa voikin kysyä itseltään, osaako tai uskaltaako antaa itselleen luvan olemiseen ja hyvinvointivaikutusten vastaanottamiseen? Siitä siinä on pohjimmiltaan kyse, osaamisesta tai uskaltamisesta. Luontoyhteysharjoitteet ovat omassa itsessä olemista, joka mahdollistaa omien kokemusten tutkimisen luonnon kautta ja eri näkökulmasta. 

Luontolähtöisiä menetelmiä on jo menestyksekkäästi käytetty työhyvinvoinnin tukena ja masennuksen hoidossa. Itsekin mielenterveyspalveluissa työskennelleenä koen, että erilaiset luontohoivamenetelmät ovat erittäin tervetulleita niin mielenterveyspulmien hoitoon kuin kokonaisvaltaisesti ihmisten hyvinvointia tukevaan palvelutarjontaan.

Rohkaisen sinua rakas lukijani lähtemään lähiluontoosi. Havainnoi ympäristöäsi mahdollisimman moniaistisesti, mitä näet, kuulet, haistat, miltä maa tuntuu jalkojen alla. Mikä kutsuu sinua puoleesi? Millainen liike tai vauhti houkuttaa? Anna aistihavaintojen olla pääosassa ja ohjata sinua. Mitä havaitset ympärilläsi? Mitä havaitset itsessäsi? Voitko antaa luvan itsellesi antautua tunnistamaan luonto itsessäsi?

Luonnon hoivaavia tuulia sinulle lähetellen, Satu