Lempeyttä ja läsnäoloa Jouluusi!

22.12.2022

Moni tunnistaa kiireen ja stressin tunteiden liittyvän vahvasti joulunaikaan. Moni toki nauttiikin jouluun liittyvistä järjestelyistä, monelle se saattaa olla pakkopullaa erilaisine odotuksineen siitä, mitä kaikkea pitää olla ja miten asioiden pitää sujua. 

Pohdin kiireen tunnun syntyvän siitä, että mielessä seikkailee päällekkäin asioita tässä hetkessä, jossa ei ole mahdollista tehdä niitä kaikkia yhtä aikaa. Meille on mahdollista ajatella vain yhtä ajatusta kerrallaan. Kiireestä muodostuu minulle mielikuva, jossa ajatus voidaan rinnastaa palvelutiskillä olevaan asiakkaaseen. Asiakas on vielä toimittamassa asiaansa, kun seuraava asiakas yrittää jo tuuppia pois edellistä asiakasta ja toimittaa omaa asiaansa. Ja sitä seuraava asiakas omaansa jne. Lopputulemana on, ettei kenenkään asiaa saada valmiiksi. 

Monella meistä on varmasti kokemusta siitä, että yritämme hoitaa kaikkien asiakkaiden asioita samaan aikaan, koska pelkäämme, että jos hoidamme yhden asian kerrallaan, jonon häntäpäässä olevat asiakkaat jäävät hoitamatta. 

Joulunaika ja vuoden vaihtuminen tarjoaa luonnollisen ajankohdan katsella taaksepäin kulunutta vuotta ja sen mukanaan tuomia ja menneitä kokemuksia. Monta kertaa olen kuluneen vuoden aikana kokenut, että minulla on kiire, en selviä tästä, en osaa tätä. Ehkä sinulla parhaillaan on sellainen kokemus. Yksi asia on kuitenkin varma, aika kulkee eteenpäin. Ajatukset, tunteet ja kokemukset vaihtuvat. Palaan vielä aikaisempaan mielikuvaani, jossa ajatukset rinnastetaan palvelutiskillä asioiviin asiakkaisiin. Ajan kuluessa asiakkaat tiskillä vaihtuvat. Suurin osa kohdatuista asiakkaista on jo unohtunut. Osa on vakituisia asiakkaita, jotka vierailee palvelutiskillä säännöllisesti. 

Meillä voi olla paljon asioita hoidettavana, mutta kiire on mielemme tuotosta. Kiireen tunnetta rauhoittaa pysähtyminen. Jokainen tietää, että kiireen tunteen lietsominen vain vahvistaa tunnetta. Huomaatko miltä kiire tuntuu? Hengitys on nopeaa ja pinnallista ja lihakset kasvoja myöten ovat jännittyneet. Kehon tuntemukset vahvistavat kokemista kiireestä. 

Antamalla hengityksen laskeutua rauhalliseen, luonnolliseen rytmiinsä ja lihasten rentoutua, myös mieli lähtee rauhoittumaan. Oletko kiinnittänyt huomiota, miten kiireessä tulee jännitettyä kasvojen lihaksia, otsa on kurtussa ja suupielet kiristyneet? Huomaa miltä tuntuu, kun annat kasvojen lihasten rentoutua. 

Olen huomannut, että pysähtymällä hetkeen, kuulemaan yhden asiakkaan asiaa kerrallaan, huomaan, että muut asiakkaat myös malttavat pysähtyä odottamaan vuoroaan. Osa asiakkaista lähtee jopa jonosta pois, heidän asiansa taisikin jo ratketa itsestään. 

On aika paljon ihanampaa hoidella niitä moniakin asioita läsnäolevana, rentoutuneena ja yksi kerrallaan. Anna itsellesi lupa kiireettömyyteen. Et tarvitse kiirettä mihinkään.

Lempeää läsnäoloa Jouluusi toivotellen, Satu