Armahda itsesi suorittamiselta

12.05.2022

Suorittaminen on yksi herkullisista ristiriitaisuuksista meidän ihmisten elämässä. Suorittamiseen saattaa liittyä tunteita, joita haluamme paeta suorittamisella tai suorittamiseen saattaa liittyä uskomuksia, että meidän on ansaittava paikkamme suorittamalla. Kuitenkin pohjalla, kuten kaikessa toiminnassamme, on yleensä tavoite voida hyvin, olla onnellinen. Mitä hyvinvointi ja onnellisuus kenellekin tarkoittaa, voi olla hyvinkin yksilöllistä. Suorittamisen ristiriitaisuus syntyy juuri siitä, että oletamme, että saavutamme jonkinlaista onnellisuutta tai hyväksyntää suorittamalla, vaikka suorittaminen usein kuljettaa meidät kauemmas todellisesta itsestämme, siitä mikä on meille oikeasti merkityksellistä. 

Ohjatessani yinjoogaharjoitusta rohkaisen antamaan itselle luvan vapautua suorittamisesta. Vapautumaan kaikista niistä uskomuksista, miten asioiden tulisi olla. Antamaan luvan pysähtyä oman kokemuksen äärelle, tuomitsematta ja arvottamatta sitä millään tavalla.

Oma kokemuksesi on kuitenkin ainoa millä on väliä, kokemuksesi on aina oikea ja todellinen. Haluan rohkaista sinua luottamaan oman kehosi tuntemuksiin, juuri sinulle täydellisen kehon tuntemuksiin. Käännä huomiosi sisään päin ja kohtaa kehosi lempeydellä ja uteliaisuudella. Se tietää aivan varmasti, millainen asento palvelee sinua. Mieli herkästi hyppää uskomusten matkaan ja saattaa lähteä vaatimaan keholtasi jotain sellaista, joka ei sitä palvele. Sinun kehosi kannalta sillä ei ole mitään väliä, millaisissa asennoissa muiden kehot ovat. Sinun ihana kehosi on kiinnostunut ainoastaan siitä, missä asennossa se on. Kun uskallat harjoituksen aikana antautua oman kehosi tuntemuksille, suhtautua niihin uteliaisuudella ja sallivasti, alkaa tätä kautta avautua mahdollisuus kokonaisvaltaiseen levollisuuden ja tyyneyden kokemukseen, jolloin myös se osa meistä, joka vaatii koko ajan jotakin lisää, hiljenee. 

Kun teemme sovinnon kehomme kanssa, alamme luottaa sen viesteihin ja alamme haluta palvella myös sen hyvinvointia. Niin kauan kun olemme taistelussa kehomme kanssa ja ajattelemme, että kehomme on jotenkin vääränlainen, emme ole kovinkaan halukkaita myöskään palvelemaan sen hyvinvointia. Huomiomme kiinnittyy vain siihen, miten saisimme muokattua siitä paremman. 

Armahda itsesi suorittamisesta. Olet juuri oikeanlainen ja ihana sinä. Voisitko antaa itsellesi luvan hyväksyä itsesi ja elämäsi riittävänä juuri nyt. Kun lopetamme taistelun, että asiat pitäisi olla toisella tavalla, meissä vapautuva energia alkaa kuljettaa meitä kohti hyväksyntää, tyyneyttä ja hyvinvointia.

Yinjoogan avulla voimme harjoitella kehoomme ja mieleemme tutustumisen lisäksi myös suorittamisesta vapautumista ja hyväksyntää. Emme venytä kehoa, vaan annamme kehon (ja mielen) avautua. Jos lähtisimme väkisin venyttämään kehoa, keho laittaisi vastaan ja jos jatkaisimme kehomme pakottamista, se menisi rikki. Yinjoogassa emme koskaan laita kehoa ääriasentoon, vaan haemme avautumista palvelevan kohdan, jossa meidän on hyvä olla pitkänkin aikaa ja kehon rajoja kunnioittaen. Kehon rajojen kunnioittaminen alkaa hiljalleen lempeästi myös auttamaan kehoamme (ja mieltämme) avautumaan. Yinjooga onkin vähintään yhtä paljon mielen harjoitusta kuin kehon harjoitusta. 

Lempeyttä suovia ajatuksia lähettäen, Satu